5η Γιορτή Τσίπουρου 2015 - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

5η Γιορτή Τσίπουρου 2015

Προτάσεις προστασίας των μικρών παραγωγών στην 5η Γιορτή Τσίπουρου 2015

Σε μια δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο η ενημερωτική και ψυχαγωγική εκδήλωση της 5ης Γιορτής Τσίπουρου, σημείωσε κατά τις πλέον αντικειμενικές εκτιμήσεις μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και από πλευράς συμμετοχής.
Στη μεγάλη ημι-υπαίθρια σάλα του «Κτήματος Διαμαντή», επικράτησε το αδιαχώρητο, εξ ίσου γεμάτοι ήσαν και οι γύρω χώροι με αποτέλεσμα δύσκολα να ακούγονται οι κατατοπιστικές εισηγήσεις των ομιλητών, κ. Παπρά, κ. Δάβουλου και κ. Γιαλένιου.
Το προεδρείο (κ. Βουλδής και κ. Μιχαλόπουλος) είχαν ένα δύσκολο έργο να συντελέσουν στην προσπάθειά τους να επικρατήσει ησυχία.
Πάντως, τα βασικά μηνύματα έφθασαν στους αποδέκτες τους, που ήσαν φορείς, παραγωγοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων ο Πρόεδρος του Φιλοδασικού Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Ιωάννης Ντόντορος, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία τόσων Συλλόγων και τους σκοπούς της γιορτής, οι οποίοι ήσαν της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ανάδειξης τους φυσικού μας αποστάγματος και της περιοχής, αλλά και της συλλογικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι που απηύθυναν χαιρετισμό, όπως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρ. Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Αθ. Καρπής και ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ριζούλης, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι, όπως ανέφεραν, από την οργάνωση και από τα θέματα των ομιλητών.
Εκ μέρους των αποσταγματοποιών και ποτοποιών, μίλησε ο χημικός κ. Παν. Χάχαλης της οινοποιίας «Κάστρο», λέγοντας ότι μπορούμε και να συνυπάρξουνε σε μία σχέση συνεργασίας με τους μικρούς παραγωγούς Τσίπουρου, με σκοπό τη βελτίωση ποιότητας του οικιακά παραγόμενου Τσίπουρου, προστατεύοντας την Υγεία και σώζοντας την παράδοση.
Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, ανεγνώσθη το ψήφισμα με την υπογραφή των 28 Πολιτιστικών Συλλόγων και του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος, από τη Δικηγόρο και μέλος του Δ.Σ., κα Βάλη Γιαννοπούλου, επιδοκιμαζόμενη από τους παρευρισκόμενους. Το ψήφισμα εξεδόθη για την προστασία των μικρών παραγωγών Τσίπουρου και της παράδοσης.
Το ομόφωνο αυτό ψήφισμα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία των διοργανωτών γιατί φανερώνει μια σημαντική συλλογική συνεργασία.
Ψήφισμα για την προστασία μικρών παραγωγών Τσίπουρου και παράδοσης
Σήμερα 18 Οκτωβρίου 2015, στο κτήμα Διαμαντή (Θέση Κουρλαμπά), στα πλαίσια της 5ης Γιορτής Τσίπουρου, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και οι 28 Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν ενέκριναν και υπογράφουν το παρακάτω ψήφισμα. Η Κομισιόν με ανακοίνωσή της στις 25/09/15 ζητά από την Ελλάδα, εντός διμήνου, να εξισώσει το μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά με τον αντίστοιχο που ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά. Επίσης, ζητά να καταργηθεί και ο υπερ-μειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται σε μικρούς (διήμερους) αποστάκτες.
Επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα τους μικρούς οικιακούς παραγωγούς και τους μικρούς επαγγελματίες τσίπουρου και τσικουδιάς, που αποτελούν, εθνικά προϊόντα και μάλιστα Προστατευμένης Προέλευσης. Επειδή από τις διατάξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, προβλέπεται μειωμένος μέχρι και 50% ΕΦΚ σε μικρά οικογενειακά αποστακτήρια (άρθρο 14).
Για τους λόγους αυτούς εμείς, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος και οι 28 συνεργαζόμενοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αγροτικών περιοχών του τόπου μας, που έχουμε συνδέσει την πολιτιστική μας δράση και με τη λαϊκή παράδοση, που θέλει τη μικρή οικιακή παραγωγή τσίπουρου ως μια ξεχωριστή εθνική και πολιτιστική μας παρακαταθήκη, με την αφετηρία της να χάνεται στους αιώνες.
Ζητάμε:
Πριν από οποιαδήποτε θέσπιση νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά να μην καταπατηθούν οι ευεργετικές για τους μικρούς παραγωγούς, διατάξεις των Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη και ιδίως αυτές που αφορούν τα εθνικά μας προϊόντα Προστατευόμενης Προέλευσης, τσίπουρο και τσικουδιά.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως δεν είμαστε αντίθετοι σε συμπληρωματικές νομοθετικές και ελεγκτικές παρεμβάσεις για τα παραπάνω προϊόντα που προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη παράνομη εισαγωγή (τσίπουρου) από γειτονικές χώρες κα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Συμφωνούμε στο να διαχωριστούν και να παταχθούν οι παράνομοι-φοροδιαφεύγοντες και παράνομοι εισαγωγείς , οι οποίοι δεν είναι παραγωγοί, που αποστάζουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες αποσταγμάτων, δημιουργώντας ζημία στον νόμιμο κλάδο των μικρών αμβυκούχων παραγωγών αλλά και στο κράτος. Οι όποιες όμως αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, οφείλουν να επαναξιολογηθούν μέσα από έναν τελικό κύκλο διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους, που θα περιλαμβάνει απαραιτήτως όμως και τους εκπροσώπους των μικρών παραγωγών της χώρας μας και συλλογικότητες(επιστημονικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι) που έχουν ασχοληθεί πολύπλευρα με το θέμα.
Πάντα με σεβασμό στην ιστορική και πολιτισμική σχέση των εθνικών μας αυτών προϊόντων με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
Είναι φανερό ότι αυτός ο τελικός διάλογος δεν μπορεί να εξαντληθεί στα στενά χρονικά περιθώρια του διμήνου που έθεσε από τις 25/9/2015 η Κομισιόν, που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να διαιωνίζουν βεβαίως τις αποφάσεις και την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων.
Έπονται οι υπογραφές 29 Συλλόγων.
«Xωρίς οργάνωση δεν υπάρχει μέλλον»
Στην επίκαιρη εισήγησή του ο εκδότης του Συμβούλου Επιχειρήσεων Παναγιώτης Γιαλένιος αναφέρθηκε στην πολύ σοβαρή εξέλιξη να ζητείται σχεδόν τελεσιγραφικά από την Κομισιόν εντός διμήνου (από τις 25 Σεπτεμβρίου) η Ελλάδα να εξισώσει το μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά με τον αντίστοιχο που ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά και να καταργηθεί και ο υπερ-μειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται σε μικρούς (διήμερους) αποστάκτες.
Αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτής της εξέλιξης παραθέτοντας αναλυτικά με στοιχεία και πίνακες τις μεγάλες αυξήσεις που θα προκύψουν στη διακίνηση του εμφιαλωμένου τσίπουρου. Ενδεικτικά στο μπουκάλι τσίπουρο 0,70 Lt από από 3,57 ευρώ θα διπλασιαστεί η τιμή του στα 7,14 ευρώ και με το ΦΠΑ 23% η αύξηση θα είναι κοντά στα 4,5 ευρώ. Αποτέλεσματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η συμπίεση της ζήτησης και άρα μειωμένες πωλήσεις, η μείωση δημόσιων εσόδων λόγω δραματικής μείωσης τζίρου, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα και θα μπεί φρένο στις προοπτικές όλου του κλάδου
Στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα για την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή που επιβάλλεται σε μικρούς (διήμερους) αποστάκτες και στην απαγόρευση της διακίνησης χύμα τσίπουρου.
Αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το σημερινό καθεστώς που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την παρανομία που επιτρέπει:
• Την ανεξέλεγκτη παράνομη εισαγωγή 20 εκ. λίτρων περίπου από Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία που βαπτίζονται στις τοπικές αγορές ως «ελληνικό παρθένο προϊόν» αμφίβολης ποιότητας.
• Την ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου ελληνικής προέλευσης σε ποσότητες υπερδιπλάσιες από τις νομίμως δηλωθέντες μέσω των περίπου 5500 αμβύκων που λειτουργούν με άδεια κάθε χρόνο.
• Τις μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες που ανέρχονται κοντά στα 150 εκ ευρώ
Ο ομιλητής παρέθεσε αναλυτικά τις απόψεις των αμβυκούχων μικρών παραγωγών, έτσι όπως αποσπασπασματικά και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και μαχητικότητα έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα και τα αντίστοιχα των επαγγελματιών αποσταγματοποιών όπως αυτά έχουν διατυπωθεί σε πρόσφατα συνέδρια και ανακοινώσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Όλα δείχνουν, εκτίμησε ο κ. Γιαλένιος, ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις στις οποίες βεβαίως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους ότι τις πιέζουν να υπάρξουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, κράτη που επιβουλεύονται την προστασία που απολαμβάνουν εθνικά μας προϊόντα, αλλά και μικροσυμφέροντα.
«Σε αυτές τις εξελίξεις ως απάντηση δεν αρκεί μόνο η αγωνιστική διάθεση, δε φτάνει πλέον η γνωριμία με τον Βουλευτή, τον πολιτευτή η άλλες παραδοσιακές για τη χώρα μας μεθοδεύσεις συγκάλυψης» επεσήμανε ο εκδότης του «Σ.Ε.» τονίζοντας χαραχτηριστικά:
«Για όσους θέλουν να έχουν πλέον εισόδημα από το τσίπουρο θα πρέπει να αντιληφθούν την αξία της οργάνωσης και να εκπαιδευτούν στην αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και των νέων μορφών συλλογικότητας και συνεταιρίζεσθαι. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να σταθούν ανταγωνιστικά»
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε:
• Την δημιουργία κοινών ομάδων παραγωγών στον τομέα του τσίπουρου κατά περιοχές ή και κοινωνικών επιχειρήσεων.
• Την αξιοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (leader, νέου ΕΣΠΑ κλπ) για τη δημιουργία μικρών παραδοσιακών αλλά ελεγχόμενων τοπικών επιχειρήσεων τσίπουρο που όμως θα έχουν τα πλεονεκτήματα των σημερινών αυτόνομων παραγωγών (φορολογία, ποσότητες κλπ).
• Τα τοπικά προϊόντα εμφιαλωμένα και επώνυμα να μπορούν πλέον να προωθηθούν στην αγορά από τις ομάδες παραγωγών ή τις πιθανές επιχειρήσεις κοινωνικής μορφής.
• Την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην κατεύθυνση ένταξης των νέων συνεταιριστικών μορφών σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και την πίεση μέσω ΠΑΣΕΓΕΣ και προς το Υπουργείο.
Παρομοίως οφείλουν να οργανωθούν και οι μικροί παραγωγοί τσίπουρου για ίδια χρήση. Εδώ ο ομιλητής πρότεινε μορφές πιο εξελιγμένης κοινοτικής οργάνωσης με άδειες που μπορούν να διαχειριστούν οι κοινότητες σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και την εκκλησία, που για ιστορικούς λόγους είναι κάτοχος αρκετών αδειών αμβύκων. Σε αυτό το μοντέλο οργάνωσης, που πρωτόλεια ακόμη συναντάμε σε κάποιες κοινότητες, όπως για παράδειγμα στο Χαϊκάλι στην Δυτ. Αχαΐα, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων της κοινότητας μπορεί να συνδυαστεί η παραγωγή τσίπουρου με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας και να αποτελέσει σημείο συλλογικής συνάντησης και ευρύτερης αναπτυξιακής συνεργασίας των κατοίκων της κοινότητας.
Τέλος ο κ. Γιαλένιος αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό μήνυμα που εκπέμπει η συνεργασία 29 Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής για την πραγματοποίηση της Γιορτής του Τσίπουρου και ιδίως η συνυπογραφή τους σε ένα μαχητικό και τεκμηριωμένο ψήφισμα για τις επερχόμενες εξελίξεις στο τσίπουρο, που ξεπερνά τα τοπικά όρια και δίνει προοπτική στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μικρών παραγωγών.
Έμφαση στην ποιότητα
Το τσίπουρο είναι ένα ποτό που φέρνει μαζί του τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής γης, τον κόπο και τον ιδρώτα των Ελλήνων αμπελουργών αλλά και το μεράκι των αποσταγματοποιών. Eίναι σήμερα το δυναμικότερο ελληνικό προϊόν αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την παραγωγή του.
Τις παραπάνω καίριες επισημάνσεις έκανε ο χημικός οινολόγος, πρώην δ/ντης οινοποιείου Τυρνάβου, dr. Aστέριος Πράπας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην γιορτή τσίπουρου και μίλησε για τους παράγοντες ποιότητας και τις προοπτικές του προϊόντος.
Όπως ανέφερε το τσίπουρο, είναι το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από απόσταξη στεμφύλων σταφυλής που παράγονται στην Ελλάδα, και περιέχει τουλάχιστον 140 γραμμάρια συναπόστακτες πτητικές ουσίες και μέχρι 1000 γραμμάρια μεθανόλη / HL αλκοόλης. Το πότε ακριβώς άρχισε η παραγωγή του στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό, Υπάρχουν αναφορές για παραγωγή τσίπουρου στο Άγιο Όρος από το 1590, όπως φαίνεται από διάφορα τούρκικα φιρμάνια της εποχής.
Η παραγωγή μέχρι πρόσφατα (1988), γινόταν μόνο από τους αμπελουργούς οι οποίοι έπαιρναν (και παίρνουν) άδεια για απόσταξης δύο ημερών (διήμερη) σύμφωνα με τον νομο 971/1917. Η απόσταξη γίνεται σε χάλκινους άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων και η περιεκτικότητας των στεμφύλων σε οινόπνευμα (7.5% vol) επέτρεπε τον κατά προσέγγιση προσδιορισμό του παραγόμενου τσίπουρου (189 lt 35%vol)
Σήμερα, η εμφιάλωση γίνεται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1802/1988, του Κανονισμού 1576/89 γεωγραφικές ενδείξεις ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και του ΚΑΝ.110/2008 κατοχύρωση τσίπουρου.
• Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους παράγοντες ποιότητες που θα πρέπει να δοθεί βάρος, δηλαδή στην πρώτη ύλη, στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στον τρόπο απόσταξης – εμπειρία.
• Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρώτη ύλη τόνισε ότι θα πρέπει να προέρχεται από υγιή σταφύλια, να έχει γίνει αποραγισμός τους, σωστή και επιμελημένη οινοποίηση και επιφανειακό καθάρισμα των στέμφυλων για πιθανό ξίνισμα που μπορεί να περάσει στο απόσταγμα.
• Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος απόσταξης, τονίζοντας πως επιβάλλεται να γίνεται ομαλή – ήπια θέρμανση, διαχωρισμός κεφαλών- ουρών, επαναπόσταξη και χρήση απιονισμένου νερού για την αραίωση.
• Επέστησε την προσοχή ώστε να υπάρξει πρόβλημα με τη μεθανόλη, κάτι που προϋποθέτει σωστή αναλογία υγρών στερεών στο καζάνι για να αποφευχθεί η πυρόλυση στερεών, αλλά και στο πρόβλημα των φθαλικών, που προκαλείται από την χρήση πλαστικών με τα οποία έρχεται σε επαφή το τσίπουρο.
• Γι’ αυτό συνέστησε τη χρήση μόνο ανοξείδωτων δοχείων συλλογής και αποθήκευσης και τη χρήση ειδικών σωλήνων για την μεταφορά κατάλληλων όχι μόνο για τρόφιμα αλλά ειδικά για αλκοολούχα ποτά.
Ο κ. Πράπας εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι προοπτικές για το τσίπουρο είναι μεγάλες, αρκεί να δοθεί έμφαση στην άμεση σύνδεση της πρώτης ύλης με το προϊόν, να καθιερωθεί η διήμερη απόσταξη αλλά να μπει μια τάξη στον χώρο και οι παραγωγοί να επενδύσουν στην ποιότητα.
Καταλήγοντας, μάλιστα, τόνισε πως δεν θα πρέπει να αυξηθεί ο ειδικός φόρος του εμφιαλωμένου τσίπουρου διότι αυτό θα είναι σε βάρος της ντόπιας παραγωγής, ενώ θα ωφεληθούν οι εισαγωγές αλκοόλης για την παραγωγή ούζου το οποίο θα παραμένει στο 50% του ΕΦΚ.
Βλάβες στην υγεία από τη μη δόκιμη παραγωγή
Τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από τη μη δόκιμη παραγωγή και διάθεση τσίπουρου παρουσίασε εκτενώς ο παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΠΓΝΠ Γεώργιος Χρ. Δάβουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Ειδικότερα, ανέφερε πως τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων όπως για παράδειγμα η υπερβολική αζωτούχος λίπανση μπορεί να παράγουν κατά την απόσταξη, αιθυλοκαρβαμίδιο, το οποίο – σύμφωνα με τις έρευνες- είναι καρκινογόνο για πειραματόζωα και δυνητικά καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC 2007), γι’ αυτό και τα επιτρεπτά όρια ανέρχονται για κρασί 15 PPB και 125 PPB για πυκνά ποτά.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε για τη μεθανόλη που προέρχεται από τις πηκτίνες σταφυλιού με τη δράση πηκτινασών, καθώς όπως είπε, ελλοχεύει κινδύνους. «Τα κοτσάνια, οι χοντρόφλουδες ποικιλίες, η συμπίεση, τα σάπια σταφύλια, η μεγάλη διάρκεια παραμονής των στέμφυλων στο μούστο, η αυξημένη θερμοκρασία ζύμωσης μπορούν να προκαλέσουν αύξηση ως 15% της παραγόμενης μεθανόλης. Το όριο ΕΟΚ για περιεκτικότητα μεθανόλης στα αποστάγματα ανέρχεται σε 1000 γρ. ανά 100 λίτρα άνυδρης αλκοόλης. Η μεθανόλη απορροφάται από το δέρμα, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο εάν η δόση ανέρχεται στα 60 ml. Εχουν αναφερθεί θάνατοι με λήψη 15 ml. Με τη λήψη 10 ml μπορεί να προκληθεί τύφλωση, ενώ έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά ακόμα και με λήψη μικρότερης ποσότητας. Προκαλεί βλάβη στα μάτια, ήπαρ, νεφρά, καρδιά, νεύρα, εγκέφαλο», ανέφερε ο κ. Δάβουλος.
Σημείωσε μάλιστα, ότι το μυρμηκικό οξύ είναι υπεύθυνο για την τοξικότητα της μεθανόλης, που αποβάλλεται από τα νεφρά και τους πνεύμονες σε 3 – 4 ημέρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 12 – 24 ώρες και είναι τα εξής: πονοκέφαλος, έμετοι, πόνος στο επιγάστριο, διαταραχές στην όραση. Ακολουθεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, οξέωση και τελικά αναπνευστική ανεπάρκεια, κυκλοφορική κατέρριψη και θάνατος. Αν ο πάσχων επιβιώσει παραμένει τύφλωση, παρκινσονικό σύνδρομο, πολυνευρίτιδα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για τον μόλυβδο, ο οποίος προέρχεται από το γάνωμα του καζανιού ή από μολύβδινους σωλήνες ψύξης, συγκολλήσεις επισκευές με κράμα Pb. Τη δεκαετία του ‘90 είχαν σημειωθεί περιστατικά μολυβδίασης σε πότες τσίπουρου σε Τρίκαλα και Κρήτη. Τα συμπτώματα είνα: στακτοκυανό χρώμα στην παρυφή των ούλων, ανορεξία ναυτία, απώλεια βάρους, έντονοι κωλικοί εντέρου, δυσκοιλιότητα, υπέρταση, αναιμία, νεφροσκλήρυνση, νεφρική ανεπάρκεια, κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχές ύπνου – μνήμης, περιφερική νευροπάθεια.
Ο χαλκός, αν και είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο στον οργανισμό η ημερήσια ανεκτή πρόσληψη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 mgr. Η λήψη αυξημένης ποσότητας προκαλεί ναυτία και έμετο.
Ο ανόργανος κασσίτερος απορροφάται ελάχιστα από το πεπτικό σύστημα (5%), δεν έχει μεταλλαξιογόνο ή καρκινογόνο δράση.
Για την φουρφουράλη, που προέρχεται από τα αζύμωτα και μη ζυμούμενα σάκχαρα (πεντόζες) – προϊόν καρδιάς της απόσταξης, ο κ. Δάβουλος σημείωσε ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα στους ανθρώπους για την καρκινογόνο δράση. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενοχοποιείται για τις νόσους αλτσχάιμερ και του πάρκινσον.
Τέλος, για τους φθαλικούς εστέρες που προκαλούνται από τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης και διάθεσης, ανέφερε πως το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι 1,5 mgr /lt και από τις μελέτες προκύπτει ότι οι εν λόγω χημικές ενώσεις έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώνουν την ανταποκρινόμενη στα ανδρογόνα ανάπτυξη του εγκεφάλου.
http://www.symboulos.gr/?p=4317

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού