Σύγχρονη Απόσταξη - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Σύγχρονη Απόσταξη

Όπως στην παραδοσιακή απόσταξη, έτσι και στην σύγχρονη ακολουθούμε τους ίδιους βασικούς κανόνες. Πρώτο μέλημα είναι η παραλαβή της καλύτερης πρώτης ύλης. Τα σταφύλια πρέπει να είναι διαλεγμένα, τρυγημένα στην ώρα τους. Ούτε άγουρα ούτε υπερώριμα. Από διαλεγμένες τοποθεσίες με υγιή και μεστά χώματα, τρυγημένα πρωινές ώρες και με την χαμηλότερη ατμοσφαιρική υγρασία.
Οι γεωπόνοι μας παρακολουθούν τους αμπελώνες μας καθόλη την διάρκεια του έτους, καθώς έχουμε εγκαταστήσει και εφαρμόζουμε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την ποιοτικότερη και χωρίς φυτοφάρμακα παραγωγή μας. Έτσι επιτυγχάνουμε την άριστη πρώτη ύλη, το αγνό τσίπουρο. Η μεταφορά μέχρι το οινοποιείο και τους αποστακτήρες γίνεται με την δέουσα προσοχή για να αποφύγουμε τραυματισμούς των ρωγών και ανεπιθύμητες οξειδώσεις.
Ο αποστακτήρας όπως βλέπουμε στην φωτογραφία αποτελείται από τον λέβητα, την στήλη ανακαθαρισμού (κλασματικής απόσταξης) και τον συμπυκνωτή(ψυκτήρα).
Στον λέβητα τοποθετούμε το προϊόν προς απόσταξη. Θερμαίνουμε με ατμό τα διπλά τοιχώματα του λέβητα σε σταθερή θερμοκρασία. Στο εσωτερικό του υπάρχει αναδευτήρας.
Στο εσωτερικό της στήλης ανακαθαρισμού υπάρχουν επτά πλατώ σε κάθετη διάταξη που επικοινωνούν μεταξύ τους. Στα πλατώ υπάρχουν βαλβίδες που ανοιγοκλείνουν με την πίεση των ατμών.
Από το πάνω μέρος της στήλης ανακαθαρισμού οδηγούνται οι ατμοί προς υγροποίηση στον ψυκτήρα. Από τον ψυκτήρα θα παραλάβουμε το προϊόν αφού διαχωριστεί σε κεφαλή, καρδιά και ουρά.
Σε ειδικές δεξαμενές θα κρατηθεί η καρδιά για τέσσερεις έως έξι μήνες και κατόπιν θα εμφιαλωθεί για να φθάσει στο ποτήρι σας φιλικότατη, αγνή, με τα φυσικά της αρώματα.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού