Αρχική - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:



Αθήνα   25/2/2016
«Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».
Αλέξης  Τσίπρας

Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ
επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε δύο συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά»...
...Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αλκοόλης του Γενικού Χημείου του Κράτους, Σταύρος Σάμιος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεί γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ τόνισε ότι τίθεται πλέον και θέμα νόθευσης ποτών με την άρση της απαγόρευσης να εμφιαλώνονται μόνο στον τόπο της παραγωγής τους... ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αθήνα,   29 Μαρτίου 2017
Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π κατέθεσε τις απόψεις στους εισηγητές βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ,  στην Αρμόδια Υφυπουργό ΟΙκονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου καθώς και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή...
...
3.Το θέμα της εμφιάλωσης εκτός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης, όπου αφενός εκτίθεται σε κίνδυνο νοθείας, αντιγραφής ή υποβάθμισης το προϊόν και αφετέρου δημιουργείται ο κίνδυνος μεταφοράς σημαντικής προστιθέμενης αξίας εκτός χώρας με ότι αυτό σημαίνει για την ανεργία και την Εθνική Οικονομία... . ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τσίπουρο: Ελληνικό Παραδοσιακό Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής: Ορισμός  Ν. 110/2008
 α) Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής είναι το αλκοολούχο ποτό που πληροί τους ακόλουθους όρους:
 i) παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση στεμφύλων, σταφυλής ακολουθούμενη από απόσταξη, είτε κατευθείαν με υδρατμούς, είτε ύστερα από προσθήκη νερού,
 ii) στα στέμφυλα είναι δυνατόν να προστίθεται οινολάσπη σε αναλογία που δεν υπερβαίνει τα 25 χιλιόγραμμα οινολάσπης ανά 100 χιλιόγραμμα χρησιμοποιηθέντων στεμφύλων σταφυλής,
 iii) η ποσότητα της προερχόμενης από την οινολάσπη αλκοόλης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% της συνολικής ποσότητας αλκοόλης που περιέχει το τελικό προϊόν,
 iv) η απόσταξη συντελείται παρουσία των στεμφύλων, σε λιγότερο από 86% vol.,
 v) επιτρέπεται η επαναπόσταξη στον ίδιο αλκοολικό τίτλο,

vi) έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες μεγαλύτερη ή ίση με 140 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100%vol., και μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 1000γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100%vol.
 β) Ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής είναι 37,5 %.
γ) Δεν μπορεί να προστίθεται αλκοόλη, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι σημείο 5, αραιωμένη ή μη.
δ) Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής δεν μπορεί να αρωματίζεται. Αυτό δεν αποκλείει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
ε) Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής μπορεί να περιέχει μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσο προσαρμογής του χρώματος.


...Πρέπει να ήταν το 1996 ή 1997. Μια μέρα στο σπίτι του Γιώργη, παίρνω το μπουζούκι και του λέω:

- Θέλεις να σου παίξω ένα τραγούδι που έγραψα;

Με κοιτάει... ρωτάει αν θα παίξω rock στο μπουζούκι!!!
Μέχρι τότε δεν είχα καμία επαφή μ' αυτό το όργανο. Του παίζω το τραγούδι "Κοίτα μακρία" ...
Σηκώνεται βάζει δύο ποτήρια τσίπουρο και μου λέει:

- Καλώς ήρθες...

http://tragoudopoios.gr/text/Koita%20makria.html


Διασφάλιση της υγείας  των καταναλωτών κατά την παραγωγική διαδικασία του τσίπουρου

Εισήγηση: Παναγιώτη Τσέτουρα

Το τσίπουρο είναι ένα ποιοτικό απόσταγμα των στεμφύλων, όταν παρασκευάζεται σωστά. Πρέπει να παρασκευάζεται με τέτοιο τρόπο, ακολουθώντας τις απαραίτητες τεχνικές για την επιλογή και διατήρηση της πρώτης ύλης και στη συνέχεια τις σωστές διεργασίες της απόσταξης, ώστε να παρέχει ασφάλεια στους καταναλωτές. Η ποιοτική παραγωγή του απαιτεί αργή απόσταξη σε ήπια θερμοκρασία και σωστό διαχωρισμό του αποστάγματος σε τρία κλάσματα: κεφαλές – καρδιά – ουρές. Η καρδιά που περιλαμβάνει τα επιθυμητά συστατικά, είναι η βάση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού